5. marraskuuta 2021

Rakennuksen suunnitteluvaihe

Rakennuksen suunnitteluvaihe

Rakennuksen suunnitteluvaihe

Vanha sanonta kuuluu, että ”aikainen lintu madon nappaa”. Tämä pitää paikkansa myös tarjoamamme palvelun mahdollisimman varhaisella hyödyntämisellä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa olemme sinun kanssasi rakennusprojektissa mukana, sitä suurempi merkitys on tuellamme.

Arkkitehtisuunnitelmat

Yleensähän se menee, että rakennuttaja ottaa suunnittelijan tai suunnittelutoimiston tekemään arkkitehtikuvat. Rakennuttajan ja suunnittelijan ”vuoropuhelun” seurauksena alkaa hahmottumaan esim. lypsylehmäpihatto ja lopulta tilaajan toivoma ratkaisu on piirustuksina. Näillä piirustuksilla sitten aikanaan rakennuttaja hakee mm. rakennusluvan.

Kun arkkitehtikuvat alkavat olla valmiit, silloin olisi tosi hyvä vaihe meidän käydä rakennuttajan kanssa yhdessä läpi koko rakennus. Kun osa-alue toisensa jälkeen käydään läpi ja mietitään, millaisen ratkaisun rakennuttaja haluaa, alkaa samalla muodostumaan toimitussisältö tarjouspyyntöjä varten. Tämän tsekkauksen pohjalta myös rakennesuunnittelija voi tehdä arviot, ovatko rakennuttajan toivomat ratkaisut toteutuskelpoisia.

Rakennesuunnitelmat

Jos rakenteet ovat aivan ok, rakennesuunnittelija voi kääriä hihat ja alkaa tekemään tarvittavat rakennekuvat ja detaljit. Näin rakentajille valmistuu kohteen toteutusta varten piirustukset.

Silloin kun rakennuttajan kanssa tekemämme tsekkaus vaatii muutoksia, rakennesuunnittelija tekee tarvittavat muutokset. Tämän jälkeen päivitetään rakennuksen osalta konsultaation tuotosta.

Tarjouspyyntöjen valmistelu

Arkkitehti- ja rakennepiirustusten pohjalta tehty tsekkaus on edellä mainituilla toimilla antanut lopullisen toimitussisällön rakennuksen osalta tarjouspyyntöjen liitteeksi.

Myös muilta osa-alueilta, esim. kalusteiden tai laitteiden osalta, on voinut tulla matkan varrella tarvetta muuttaa, lisätä tai vähentää jotakin. Niidenkin osalta päivitetään toimitussisältöjä.

Näillä huolellisten ja systemaattisten toimien jälkeen on hyvä jatkaa hommia tarjousten pyytämisvaiheeseen, saatujen tarjousten läpikäymiseen sekä urakoitsijoiden ja toimijoiden valitsemiseen.

Sitten onkin hyvin valmisteltu rakentamisvaihe vain aloittamista vaille käynnissä.

 

 

Jaa tämä myös kaverille!

Tutustu referensseihin: